formats

Bucataria perfecta – episodul 13

Ce trebuie sa stim despre hote

Hota ne scapa de mirosurile neplacute, de aburul si fumul emise in timpul procesului de gatit, ceea ce creeaza o atmosfera mai placuta in casa.

In functie de modul de instalare, se disting: Incorporabile, Superpozabile, Extractibile.

Cum alegem o hota?

Din punct de vedere estetic hotele pot fi moderne, clasice si rustice pentru a se potrivi stilului mobilierului de bucatarie.

Dupa dimensiune hotele pot avea dimensiuni de 60, 70, 80, 90 si 120 cm pentru a se potrivi pe dimensiunile bucatariilor modulare. Ca regula generala, dimensiunea plitei nu trebuie sa fie mai mare decat dimensiunea hotei, mai ales daca exista corpuri de mobilier suspendate.

Dupa capacitatea de aspirare – Necesarul de capacitate de aspirare este dat de volumul aerului din bucatarie. Hota trebuie sa fie capabila sa inlocuiasca volumul de aer din bucatarie de 10 ori intr-o ora.

Dupa nivelul de zgomot – Daca hota este echipata cu un motor puternic, aceasta poate fi eficienta si confortabila chiar si pe o viteza inferioara celei maxime, viteza pentru care nivelul de zgomot nu este deranjant.

Dupa panoul de comanda exista hote
– cu actionare mecanica
– cu afisaj electronic si touch control

Filtrare abur hotaUnele modele de hote Franke, cu afisaj electronic ofera solutii inovative cum ar fi:
– Programarea opririi intarziate a hotei, pentru a asigura eliminarea completa a mirosurilor reziduale
– Functia 24h, de reimprospatare a aerului
– Sistemul Air Blade care consta in crearea unei perdele de aer ce delimiteaza zona de aer viciat de restul bucatariei.
– Functia ce permite reglarea intensitatii luminoase.
– Avertizarea utilizatorului cu privire la necesitatea curatarii sau inlocuirii filtrelor.

Cum functioneaza o hota?

Hota in versiune aspiranta absoarbe aerul si il elimina din bucatarie prin tubul de evacuare.

Hota aspiranta

Hota in versiune filtrant absoarbe aerul si-l purifica trecandu-l prin filtre de carbune activ, inainte de a-l elibera, curat, inapoi in bucatarie.

De ce sa alegem o hota aspiranta?

Franke recomanda instalarea unei hote aspirante pentru ca este solutia:
1. cea mai eficienta, deoarece scoate aerul viciat in afara incaperii
2. cea mai sigura, deoarece aduce aer proaspat in bucatarie – lucru foarte important mai ales cand se foloseste aparatura pe baza de gaz
3. cea mai silentioasa, deoarece aerul aspirat intalneste mai putine obstacole in timpul eliminarii
4. cea mai economica, deoarece nu este necesara inlocuirea periodica a filtrului de carbune.

Cate tipuri de filtre exista si la ce folosesc?

Filtrele metalice antigrasime protejeaza motorul prin faptul ca impiedica intrarea grasimii, aspirate odata cu aburul, in interiorul hotei.

Filtrele de carbune activ se folosesc in varianta filtranta. Acestea absorb mirosurile datorita carbunilor continuti, curatand astfel aerul aspirat, inainte de a-l elibera inapoi in bucatarie. Un senzor semnaleaza cand este necesara schimbarea filtrelor de carbune activ.

Exista normative de siguranta?

Datorita celor 50 de ani de experienta Franke este prima companie din segmentul de productie de hote care a obtinut Certificatul de Management al Calitatii ISO 9001. Acest lucru garanteaza ca toate modelele noastre sunt conforme cu standardele de siguranta europene, in domeniul sigurantei in functionare, electrosecuritatii, compatibilitatii electromagnetice si a zgomotului.


Important

• distanta minima intre hota si plita trebuie sa fie de 65 cm; o distanta mai mica afecteaza functionarea hotei in timp ce o distanta mai mare afecteaza eficienta hotei;
• atat diametrul orificiului din perete, cat si al tubului de evacuare trebuie sa fie de minimum 120 mm;
• pentru a crea un flux de aer care sa orienteze aburii si fumul catre suprafata de aspirare, porniti hota cu cateva minute inainte de a incepe prepararea alimentelor
• lasati hota sa mai functioneze cateva minute dupa terminarea prepararii alimentelor pentru a permite aburilor si mirosurilor sa fie evacuate;
• viteza inferioara este suficienta evacuarii aerului viciat in cazul preparatelor care emana mirosuri si aburi scazute ex: paste sau sosuri;
• viteza superioara este necesara doar cand preparatele emana puternic mirosuri, fum si aburi ex: cartofi prajiti, gratare sau prepararea mai multor feluri de mancare simultan.

Intretinere

• hota se intretine cu un burete usor umezit si o cantitate mica de sapun neutru, dupa care se limpezeste cu o carpa umezita si se usuca bine cu o carpa moale
• in cazul hotelor din inox sensul de stergere trebuie sa urmeze sensul de slefuire
• filtrele de grasime trebuie spalate conform indicatiilor din instructiunile de instalare, utilizare si intretinere, la 2 luni sau chiar mai des in cazul utilizarii intensive.
• filtrele din carbune trebuie inlocuite conform indicatiilor din instructiunile de instalare,utilizare si intretinere, la 4 luni sau chiar mai des in cazul utilizarii intensive.
• intretinerea regulata a filtrelor asigura o eficienta sporita si siguranta in functionare.

2 Responses

  1. nickro

    Buna ziua,
    Am nevoie de sfatul dvs. Am o problema cu instalarea unei hote, in sensul ca nu stiu daca o sa gasesc o hota de dimensiuni mai mici; am un aragz de 50X50 cm si deasupra lui as dori sa instalez o hota. Problema ar fi configuratia bucatariei (un corp suspendat si o teava de gaze) care nu permite decat instalarea unei hote care pe lungimea peretului sa nu aiba peste 50 cm. Eu nu sunt lamurit daca exista asa ceva! Majoritatea hotelor au peste 60 cm lungime, din cate am vazut pe net. Ma puteti ajuta cu un sfat?

  2. cris

    Buna ziua! Am o hota dominox (de inox) si as vrea sa stiu cum sa o folosesc, in sensul ca m-ar interesa daca, pentru o absorbtie mai buna a aburului/fumului este necesar ca in bucatarie sa fie geamul si usa inchise pentru a functiona optim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Solutii pentru bucatarie Bucataria perfecta – episodul 13
credit
© Serstill SRL