formats

Bucataria perfecta – episodul 12

Ce trebuie sa stim despre plite

Plitele incorporabile sunt o solutie tot mai cautata datorita flexibilitatii pe care o confera amenajarilor. Acestea sunt deosebit de practice atat in cazul unor constructii noi cat si in proiectele de renovare sau modernizare a bucatariei.

Confort in viziunea Franke

– igiena
– flexibilitate
– design

Punctele forte ale unei plite Franke

Tehnologia de avangarda si sistemele de siguranta excelente garanteaza o performanta de cel mai  inalt nivel. Disponibile intr-o gama extinsa de design si culori pot satisface toate exigentele estetice si functionale.

Tipuri de plite in functie de tipul de alimentare

1. cu gaz
2. electrice (inductie, vitroceramice, rezistente electrice)
3. mixte (gaz + electric)

Plitele cu gaz Franke

Sunt cele mai utilizate tipuri de plite si pot fi gasite intr-o gama larga de modele si optiuni. Controlul temperaturii este usor de realizat urmarind nivelul flacarii, iar oprirea se poate face imediat cu foarte putina retentie de caldura, reducand astfel riscul de ardere.

Pentru functionare este nevoie de racordare la o retea de gaz sau butelie cu GPL si la reteaua de energie electrica. Cele mai multe plite cu gaz sunt similare ca principiu dar pot avea functii, dimensiuni si detalii diferite.

Pentru o curatare mai usoara gratarele si accesoriile arzatoarelor sunt detasabile. O serie de inovatii fac aceste plite eficiente si sigure:
Arzatorul tripla coroana, datorita flacarii pe 3 cercuri concentrice confera o incalzire uniforma si o putere superioara fata de alte modele de arzatoare
Dispozitivele de siguranta inchid in mod automat alimentarea cu gaz a arzatorului in cazul in care flacara acestuia se stinge accidental din cauza revarsarii lichidului peste marginea recipientului in care se gateste sau opririi alimentarii cu gaz din retea. Efectul acestui dispozitiv apare dupa aprox 15 secunde de la stingerea flacarii.

Plitele Franke cu combustibil gazos sunt echipate cu sisteme de aprindere electronica si de siguranta integrate in butoanele de comanda.

Pentru a aprinde arzatoarele procedati astfel:

1. Rotiti pe pozitia maxima butonul corespunzator arzatorului pe care doriti sa-l aprindeti.
2. Tineti apasat butonul timp de 5-6 secunde pentru a permite scanteilor sa aprinda gazul si sistemului de siguranta (termocupla) se se activeze. Dupa 5-6 secunde eliberati butonul si rotiti-l in sens antiorar pentru a regla flacara la intensitatea dorita.

Plitele electrice vitroceramice Franke

Sunt usor de instalat si de intretinut, suprafata lor fiind plana si lucioasa, instalarea lor se poate face atat in reteaua de distributie mono fazata cat si in cea trifazata. Comanda poate fi realizata prin butoane obisnuite sau prin touch control.

Plitele electrice, cu inductie

Inductia: un sistem de gatit revolutionar. Folosita de cativa ani in domeniul profesional insa, de putin timp ca solutie casnica, plita cu inductie este expresia maxima a puterii, eficientei si sigurantei in prepararea hranei.

Suprafata acestor plite nu se incalzeste decat in zona pe care este asezat vasul, acesta incalzindu-se rapid. Riscul de incendiu sau de arsura accidentala este redus la maximum.

Avand o suprafata perfect neteda, sunt foarte usor de curatat. O plita cu inductie este si extrem de eficienta energetic – aproape toata energia termica generata se transfera in vasul de gatit iar asta face ca factura la energie sa fie mai mica.

Pentru a utiliza o plita cu inductie, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de vase realizate din otel – cele din cupru sau aluminiu nu vor functiona.

Inductia Franke

Campul electromagnetic al bobinelor de sub suprafata vitroceramica genereaza curenti indusi cand un recipient metalic este asezat pe zona de gatit. Baza vasului se incalzeste imediat iar procesul de gatit incepe aproape instantaneu. Gatitul prin inductie este cel mai rapid deoarece, neexistand pierderi de caldura, se asigura o eficienta mult mai mare decat in cazul oricarui alt sistem (gaz, electric sau vitroceramic).

De exemplu, prin inductie sunt necesare doar 4 minute pentru a atinge temperatura de fierbere a 2 litri de apa, in timp ce pentru o plita cu gaz sunt necesare 7 minute, 9 minute pentru o vitroceramica si 13 minute pentru o plita electrica. Aceasta inseamna o reducere considerabila a consumului de energie: de la 40 la 60% in comparatie cu alte tehnologii.

Inductia Franke se distinge datorita folosirii mai multor inductori in fiecare zona de gatit. Numarul de inductori depinde de dimensiunea zonei de gatit. Cu cat este mai mare zona de gatit, cu atat este mai mare numarul de inductori.

Sfaturi pentru intretinerea plitelor

Pentru a obtine o durata de viata cat mai lunga, efectuati o intretinere periodica a plitei, tinand cont de urmatoarele:
• Partile din inox si cele emailate vor ramane ca si noi daca sunt curatate regulat cu apa sau daca utilizati agenti specifici de curatare, uscandu-le cu atentie dupa spalare;
• Pentru a reda lustrul original, utilizati periodic crema sau pasta Franke si carpa din microfibre.
• Nu utilizati bureti de curatare aspri, cu insertii metalice, acid clorhidric sau alte produse care ar putea zgaria sau afecta suprafata. Nu utilizati curatatori pe baza de aburi.
• Nu lasati substante pe baza de acid sau alcaline sau obiecte din otel ruginit pe suprafata plitei
• Indepartati cat de repede posibil eventualele depuneri de mancare provenite din procesul de gatit
• Gratarele, inelul si capacul arzatorului (care sunt demontabile) trebuie spalate frecvent cu apa fiarta si detergent, avand grija sa indepartati eventualele depuneri de resturi. Uscati-le cu grija si verificati ca orificiile inelului arzatorului sa nu fie obturate partial sau total. Nu introduceti aceste componente in masina de spalat vase.
• Suprafetele vitroceramice pot fi curatate mai usor cu ajutorul unor raclete special destinate suprafetelor vitroceramice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Solutii pentru bucatarie Bucataria perfecta – episodul 12
credit
© Serstill SRL